Betydningen av å fremme foreldre-barn relasjonen
«Nytt liv og trygg barseltid for familien – Nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen» (2014) anbefaler følgende: «For kvinner og nyfødte hvor det vurderes som like trygt med oppfølging i hjemmet / lokalt som i føde-/barselavdeling, anbefales ett hjemmebesøk av jordmor innen første–andre døgn etter hjemreisen. For kvinner med gode erfaringer fra tidligere fødsel, amming og barseltid tilbys det ett hjemmebesøk av jordmor i løpet av de tre første døgnene etter hjemreisen. For kvinner med vanskelig ammestart, komplisert fødselsforløp, ambulant fødsel / hjemmefødsel eller familier i en risikosituasjon bør det tilbys ytterligere hjemmebesøk i løpet av den første uken etter fødselen. Det anbefales hjemmebesøk av helsesøster til alle nyfødte. Første besøk bør gjennomføres 7.–10. dag etter fødselen. Utover dette foreslås det en konsultasjon / et hjemmebesøk mellom 14. og 21. døgn etter fødselen etter en individuell vurdering»[45]Helsedirektoratet. Nytt liv og trygg barseltid for familien, retningslinjens kapittel 5.6 om hjemmebesøk. 2014. http://www.helsebiblioteket.no/retningslinjer/ barselomsorgen/god-start-for-familien/hjemmebes%C3%B8k [46]Østbye BA. Anbefaler hjemmebesøk av jordmor. Sykepleien 2014. https://sykepleien.no/2014/04/anbefaler-hjemmebesok-av-jordmor..
- Ha fokus på barnet og barnets samspill med mor/far og eventuelt søsken.
- Henvend deg til barnet enten det ligger i egen seng eller hos mor.
- Spør mor/far om å få ta opp barnet før du eventuelt gjør det.
- Bruk positive vendinger snarere enn å si ”det kan du ikke” eller ”sånn må du ikke gjøre”.
- Bruk åpne spørsmål som ”har du lagt merke til om”, ”hvordan opplever du”, ”er det noe du synes er vanskelig?”
- Legg merke til hvordan barnet har det før en amme-/stelle-situasjon:
- Har hun urolige bevegelser i bein og armer og trenger støtte av et babyteppe?
- Er hun døsig eller våken?
- Er det skriking og uro? Hvordan er gråten?
- Er han lett å trøste? Lar han seg trøste når du/foreldre bruker stemmen, ved å holde hendene støttende rundt han, ved å svøpe i teppe, ved å løfte han opp og eventuelt i tillegg rugge? Snakk til foreldrene om dette, og utforsk hvordan de opplever barnets gråt og temperament.
- Legg merke til barnets hudfarge og bevegelser. Noen barn er spesielt sårbare og trenger langsom håndtering uten å ligge for mye avkledt ved stell.
- Et badestell kan gjøres håndterbart for barnet ved hjelp av varmt nok vann, at barnet får støtte ved å sitte på bunnen av karet eller støtte bena mot sidene på badekaret, eventuelt en klut over brystkassen og/eller støttende hender som holder hendene hans.
- Legg merke til barnets sosiale kapasitet:
- Hvordan er barnets oppmerksomhet?
- Gir han blikkontakt – har foreldrene sett om hun ser på dem?
- Responderer barnet på foreldrenes stemme?
- Vektlegg at barnet er mottakelig for samspill fra første dag og at mors og fars stemme og ansikt er god trøst.
- Snakk med foreldrene om sove-/spisemønster, og ta utgangspunkt i barnet og foreldrenes opplevelse av barnet.