Helsestasjonens oppgave er å drive forebyggende og helsefremmende arbeid for gruppen 0-20 år[38] [40] [75]. Helsestasjonsarbeidet deles inn i to grupper; Helsestasjon 0-5 år og Skolehelsetjenesten. Alle tjenestene i helsestasjonen er gratis.
De aller fleste kommuner har også jordmortjeneste som er organisert under Forebyggende helsetjenester. Jordmødrene ivaretar den gravide og det behov som den blivende familie har i svangerskapet og fram til fødsel. Kommunalt ansatte jordmødre, eller jordmødre ved ulike legekontor har kontakt med helsesøstre i varierende grad.
Helsestasjon 0-5 år er et tilbud til barn og deres familie fra fødsel og fram til skolestart. Her følges barnet og familien med konsultasjoner til faste tidspunkt[38].
Helsesøster setter alle vaksinene i vaksinasjonsprogrammet som fastsettes og oppdateres av Folkehelseinstituttet[39]. Barna blir veid, får målt høyden, og hodeomkrets[29]. Det gjøres tester av syn, hørsel, motorisk utvikling og språkutvikling. Man kartlegger og veileder i forhold til ernæring, søvn, ulykkesforebygging, samspill, tilknytning og grensesetting. Ved spesielle alderstrinn gjøres det en standardisert legeundersøkelse.
Helsestasjoner finnes i alle kommuner og deres oppgaver svært mangeartede. I tillegg til offentlige retningslinjer er helsestasjonens virksomhet skrevet ut i både rapporter og bøker[38] [40] [41] [42]. Via bruk av siden "helseadresser.no" kan man finne ut hvilke tilbud som finns i ulike kommuner.
Anbefalt lesing
Trygg, tydelig og tilgjengelig. Rapport om helsestasjons- og skolehelsetjenesten. 2015
Glavin K, Kvarme LG (2003) Helsesøstertjenesten:fra menighetssykepleie til folkehelsevitenskap. Oslo: Akribe