Tekstversjon av filmen
På 1900-tallet var det ikke anbefalt for foreldre å kysse og klemme barna sine eller la dem sitte på fanget de kunne til nød få et kyss på pannen når de skulle legge seg. Verden har virkelig forandret seg. En solid mengde forskning har bekreftet hva foreldre alltid har visst instinktivt det er de daglige øyeblikkene hvor man viser kjærlighet, trøster og leker med barna som bygger sterke, sunne hjerner.
De første tre årene i et barns liv er svært viktig for et barns utvikling da dette er den mest følsomme perioden for hjernens utvikling. Erfaringene barnet får i denne perioden vil forme arkitekturen i hennes hjerne og bygge koblingene som lar henne utvikle viktige livslange ferdigheter som problemløsning, kommunikasjon, selvbeherskelse og bygge relasjoner. Nye hjernekoblinger dannes i en hastighet på 700 hvert sekund som et svar på babyens erfaringer ute i verden. Disse koblingene hjelper barnet å lære grunnleggende ferdigheter for å overleve og blomstre innenfor familien, samfunnet og i kulturen. Det er kvaliteten i et barns relasjoner som har hovedansvaret for hvilke hjernekoblinger som dannes og styrken på disse koblingene
Hva betyr dette?
De tidlige erfaringene er viktige. Støttende relasjoner i de tidlige årene planter frøene til kjærlighet, sikkerhet og trygghet som former et sett av koblinger som hjelper barn å lære å knytte seg til andre. Hjernene til barn som har erfart mishandling over tid blir koblet for å fornemme fare og reagere på fare. Dette øker barns angst, frykt, utrygghet noe som forstyrrer læring. Et barns hjernekoblinger gjenspeiler kvaliteten på omsorgen hun mottar. Disse forskjellene har en betydning som kan vare livet ut. Dette er fordi våre hjernekoblinger påvirker måten vi tenker, måten vi lærer og måten vi håndterer følelsene våre på og bygger relasjoner med andre, hele veien inn i voksenverdenen.
Så, hva vil barnet ditt trenge for å bygge sunne hjernekoblinger?
Hun trenger at du er lydhør for hennes signaler, hennes ord, ansiktsuttrykk og handlinger, og at du svarer på en måte som respekterer hennes individuelle behov. Vi kaller det sensitiv omsorg. Når du svarer på en sensitiv måte, lar du barnet ditt forstå at du skjønner hva hun forteller deg og at du respekterer hennes behov. Dette kjærlige frem-og-tilbake-samspillet bygger sterke positive hjernekoblinger som hjelper ditt barn å blomstre over tid. På hvilke andre måter kan du bidra til sunne hjernekoblinger?
Ved å se barnet ditt som en partner når dere samhandler, som en ball-lek – frem og tilbake en av dere starter den andre svarer. Du snakker til barnet ditt – så gir du han tid til å svare med lyd, ord eller bevegelser. Så svarer du tilbake. Det blir en dialog. Det er også en annen kanskje overraskende erfaring som også fostrer sunn hjerneutvikling det å takle litt stress. Det er sant! Litt stress bidrar til å bygge en sterk, sunn hjerne. Nyttig stress kommer med de dagligdagse utfordringene vi møter som å komme seg gjennom en vanskelig oppgave eller erfaring.
Disse utfordringene hjelper oss å utvikle nye ferdigheter og evner til å løse oppgaver slik som å løse et puslespill eller takle vanskelige følelser som å ikke få alt vi ønsker oss. Å jobbe seg gjennom denne type stress er hva som gjør det mulig å være sammen med andre og etter hvert lykkes i arbeid, i skole og i livet.
Barnet ditt har lært å takle stress fordi du var der og støttet han, og han har lært at han kan stole på deg. Så se nøye på barnet ditt, og se hva han klarer selv og når han virkelig trenger din hjelp. Det å gi barnet ditt en mulighet til å streve litt, hjelper han å løse problemer på egen hånd.
Se på deg selv som en trener.
Tilby ideer og forslag, men ta ikke over.
Gå inn bare når det er nødvendig.
Husk at det er å mestre nye utfordringer som bygger hjernekraft og motivasjon til å lære.
Så hva betyr mest?
Du! Du er den viktigste personen i ditt barns liv.
Du kjenner han best, elsker henne mest.
Så husk du synger ikke bare natta-sanger stabler klosser, skifter bleier, leker titt-titt-borte eller deler historier, du hjelper barnet ditt å bygge en sunn hjerne.
.......
×En god utvikling hos barnet (evnemessig, følelsesmessig, sosialt og motorisk) forutsetter en god balanse mellom spenning og mestring/hvile [7].
Moderat spenning (sunt stress) bidrar til utvikling[7] [8], mens gjentatt eller vedvarende spenning (negativt stress) bryter ned barnets mulighet for likevekt/balanse, hemmer utvikling og øker risikoen for skjevutvikling[9] [10]. Prematurt fødte barn er spesielt sensitive for denne type ubalanse [9].
Balansepunktet vil variere i ulike situasjoner avhengig av dagsform, omgivelser og tryggheten hos de nære voksne som er tilstede. Det vil også variere fra barn til barn og med ulike aldre. Derfor er det enkelte barn den viktigste rettesnoren og ikke våre forventninger om hva et barn på et gitt tidspunkt bør tåle eller mestre.
Dette setter hjelpere i profesjonelle roller (med ansvar for å oppdage barn i risiko og/eller familier i behov av ekstra tiltak) under press fordi fagkunnskap, normer og terskler for når man bør "vente og se" baserer seg på standarder, gjennomsnitt - og ikke individuelle barn. Forskning beskriver hyppig høy stabilitet i rapporterte vansker hos barn. Man bør med andre ord ikke vente og se så lenge - spørr heller etter vurderingshjelp i ditt tverrfaglige miljø!
Tekstversjon av filmen
Se denne forskeren i arbeid. Hva? Ser du ikke en forsker? Ser du bare en baby som leker? Se en gang til denne babyen er like mye en forsker som Albert Einstein. Lek er hvordan barn tester sine ideer og lærer nye ferdigheter. Lek er barns arbeid. Fra dag én er barn ivrige til å finne ut hvordan verden virker. Lek er hvordan barn kommuniserer, løser problemer og er sammen med andre.
Se barnet ditt i leken, og du vil se en type konsentrasjon, lidenskap og kreativitet som du finner hos kunstnere og forskere når de arbeider. Tenk på det åtte uker gamle barnet som lærer om kommunikasjon og gleden ved nære relasjoner gjennom smil, kurring og gurgling når moren snakker med han. Se for deg småbarnet som bruker kroppen og hodet for å lære begrep som «inne» og «ute», og hvor mye han er elsket samtidig som han krabber gjennom en tunnel. Og så er det treåringen som leker late-som-om-leker og utvikler sine ideer, lærer nye ord, bruker sin fantasi og bygger vennskap mens hun finner på historier med sine jevnaldringer. Det å oppmuntre ditt barns lek er en av de viktigste måtene du kan gi næring til hennes utvikling på, og det begynner på dag én.
Når du viser babyen din en interessant ting hun kan undersøke med øynene, tenner du hennes nysgjerrighet for verden rundt henne. Når babyen rekker ut hånden for å gripe, lærer han hvordan ting virker gjennom å riste og slå og putte i munnen. Hun lærer å trykke på en knapp for å få leken til å bevege seg eller stable en kloss oppå den andre. Lek bygger også selvtillit og selvrespekt mens han lærer å løse problemer og få ting til å skje. I dette andre året har barna en viktig strategi – imitasjon. Småbarn bruker sine nye fysiske evner og voksende hukommelse til å kopiere hvordan andre gjør ting. Når barna er 18 måneder gamle har all imitasjonen gitt dem en ny ferdighet å leke late-som-om-leker. Nå kan et barn late som om at en vaskekurv er en bil eller et teppe over et bord er en hule.
Hvorfor er dette viktig?
Kurven, teppet er begge symboler stand-ins – for virkeligheten, og det å forstå symboler er viktig fordi først og fremst er evnen til å lese evnen til å bruke ord som symboler. Ord representerer mennesker, ting og ideer. Og i matematikken er tall symboler for mengde. Late-som-om-leker bygger også sosial-emosjonelle ferdigheter.
Mens småbarn finner på historier og prøver ut forskjellige roller, lærer de hvordan andre mennesker føler, tenker og opplever verden. Dette nye perspektivet hjelper barna å bli både gode venner og gode mennesker. Men den viktigste ingrediensen i å lære gjennom lek, er DU. Du er viktig. Forskning viser at lek med foreldre hjelper barna å lære. På hvilken måte, spør du? På mange måter. Du bygger ditt barns evne til å løse problemene og få selvtillit ved å gi han sjansen til å arbeide ut en utfordring som kommer frem under leken.
Hvis det trengs, gi henne akkurat nok støtte til at hun kan gjøre ting selv. Dette lar henne oppleve mestring.
Du hjelper barnet å utvikle fysiske evner ved å presentere nye utfordringer når du ser at barnet ditt er klar. Og du hjelper barnet ditt å utvikle ideer og forestillinger ved å bli med i late-som-om-leken og oppmuntre henne til å lage en historie. Studier viser også at når foreldre leker med sine babyer, så leker de lengre og utvikler bedre lekeferdigheter enn når de leker alene, og barn som har foreldre som leker med dem ofte som småbarn, vil ha bedre matematikk og leseferdigheter i femte klasse.
Det viktigste: Når læring skjer innenfor rammen av kjærlige forhold, blir barna ivrige kunnskapssøkere hele livet. Så neste gang du setter deg ned for å leke med barnet ditt husk at mens barnet ditt lærer å leke, leker han/hun også for å lære.
×Barnets lek er mer enn tidsfordriv.
Det er barnets måte å tolke og forstå verden rundt seg på og lære seg å kjenne på sine egne følelser og forstå andres.
Videoen "Lekens kraft" gir en god innføring i å forstå betydningen av lek.
Tekstversjon av filmen
Det var en gang en baby og noen som elsket babyen høyt, og dette er hvor eventyret om å lese begynner. Å lese denne boken sammen er ingen ordinær erfaring, det er faktisk svært ekstraordinært.
Hvorfor?
Fordi forskere har funnet at når foreldre leser bøker til sine babyer, peker på bildene og gleder seg over babyens oppdagelse av hva som står i boka da, får barn en kjærlighet for bøker, og dette gir gode leseferdigheter når de vokser til. Hva er sammenhengen? Jo flere ord barn hører og etter hvert forstår, jo flere ord kan de si, og jo bedre vil deres ordforråd og leseferdighet bli. Når du stopper og tenker over det småbarn hører sine foreldre si mange ord hver dag og det gir mening. En svært viktig forskningsstudie fant at barn med foreldre som snakker mye med dem når de holdt på med sine hverdagslige gjøremål, hørte ca. 45 millioner ord de første 4 årene av sitt liv.
I familier som ikke snakket så mye hørte småbarna bare 13 millioner ord. Det er en forskjell på 32 millioner ord som babyer og små barn ikke får høre og lære av. Så en av de viktigste måter du kan hjelpe barnet ditt å utvikle sterke kommunikasjonsferdigheter og etter hvert lære å lese på, er å hygge seg med å prate med han og dele bøker med han – og starte ved fødselen. Naturligvis lurer mange foreldre på hvorfor det er så viktig å lese for babyer, siden det noen ganger ser ut til at babyen har andre ideer. Men dette er hvordan babyer starter å bli kjent med bøker. Jo mer dere leser sammen, jo mer begynner barnet å forstå hvordan bøker fungerer og hvor hyggelig de kan være. Og mens dere utforsker bøker sammen, lærer barnet ditt at det skrevne ord og bilder har betydning.
Faktisk fant forskere at jo mer erfaring barn har med bøker, jo mer sannsynlig er det at de leser tidlig og bra. Dette hjelper også på andre viktige tenkeferdigheter som problemløsning. En ny hjernebildeteknikk har avslørt at virkelig utrolige ting foregår i ditt barns hjerne mens dere leser sammen. Først fokuserer hjernen på oppgaven med å lese, noe som aktiverer cerebral cortex.
Hjernen tar så et bilde av de trykte bokstavene på siden og bruker occipital-lappen.
Et signal blir overført til angular gyrus, hvor utseende av bokstavsymbolene blir koblet til lyden og betydningen. Vent litt. Det er ikke alt. Lesing, det å bli lest for, er en hel hjerneopplevelse. Når vi hører ord i en historie som «Jessie luktet søte småkaker steke i ovnen», vil deler av vår hjerne som bearbeider og reagerer på lukt lyse opp.
Når vi hører ord som «hundens pels var våt og kald», vil det sensoriske området i hjernen slås på, og handlingssetninger som «Marco slo til ballen så hardt han kunne» vil sette i gang aktivitet i den delen av hjernen som koordinerer bevegelse.
Forskere har funnet ut at det er svært mye overlapping i hjernenettverket som brukes for å forstå historier og hjernenettverket som brukes for å forstå våre samhandlinger med mennesker i livene våre. Faktisk fant en forskningsstudie at førskolebarn som var blitt lest mye for var bedre i stand til å forstå og føle med andre mennesker og se verden fra deres ståsted.
Å bli lest for utvikler noen svært viktige kognitive og sosial-emosjonelle ferdigheter. Å dele bøker med babyer og småbarn handler ikke bare om deres forstand, det handler også om deres hjerte og styrking av båndene mellom dere. Å lese historier mens de koser seg i fanget på en som elsker dem gjør at barna føler seg elsket, trygg og sikker viktige sosial-emosjonelle milepæler.
Denne formen for foreldre-barn-samspill gjør at barna trives og føler seg vel med de koblingene de har med menneskene de elsker mest – deg. Så denne historien ender hvor den begynte, med en baby og noen som elsket han. Men det virker ikke så ordinært lenger, gjør det vel. Ved å lese og snakke med ditt lille barn allerede fra fødselen, setter du i gang ekstraordinære ting i ditt barns hjerne.
Du bygger ikke bare leseferdigheter, du fostrer også evnen til å tenke og språkferdigheter, og hjelper ditt barn å bygge positive relasjoner med andre.
Det er mye å få ut av en bok, spesielt en med tannmerker.
×Barns vei til å lære å lese går gjennom å høre ord, mange ord, gjennom de første leveårene. Videoen "Leseferdigheter" gir tips om hvordan barn lærer.
Anbefalt lesing
Zero to Three, nettsted med fokus på tidlig samspill og foreldreveiledning.